Aktuality

Výroční zpráva za rok 2020

Výroční zpráva Společnosti Ferdinanda Peroutky, spolek, (IČO 27013499) za rok 2020

Činnost spolku v roce 2020:

CENA F. PEROUTKY
Společnost Ferdinanda Peroutky udělila ve středu 5. února 2020 již po pětadvacáté novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2019. V Centru současného umění DOX ji v roce 125. výročí Peroutkova narození převzal redaktor Ondřej Štindl. Během předávání Ceny jsme také připomněli krátce před tím zemřelého nositele Ceny FP Luboše Dobrovského. 

Vzhledem k epidemii nemoci covid-19 v tomto roce odpadlo hned několik tradičních akcí, které Společnost běžně pořádala a pořádá jako setkání s veřejností a přednášky. Tradiční dubnové setkání u Peroutkova hrobu na Vyšehradě proběhlo vyloženě komorně za účasti jen několik členů společnosti, veřejnost nebyla ani zvána. Stejně tak odpadla tradiční debata v Knihovně Václava Havla a další akce, na které se Společnost v následujícím roce pokusí navázat. Pokračoval nicméně dlouholetý spor místopředsedkyně spolku Terezie Kaslové a prezidentem Milošem Zemanem o omluvu za jeho lživé výroky na adresu Ferdinanda Peroutky, pokračovala také příprava svazků Spisů F. Peroutky mapujících jeho ranná léta. 

NOVINÁŘSKÉ FÓRUM 2020

Ve středu 17. června 2020 se v Kasárnách Karlín konalo Novinářské fórum. Stěžejním tématem letošního ročníku byla Čína v českých médiích, umělá inteligence a média, hranice etiky novinářské práce nebo dodržování novinářských standardů. Mezi vystupujícími panelisty byli novinář Jindřich Šídlo, moderátor ČT Václav Moravec, redaktorka ČRo Brit Jensen, socioložky Paulína Tabery a Lenka Vochocová, vědci Luboš Král a Josef Holý a další. Debaty moderovali Josef Šlerka (NFNZ) a Martin Groman (Cena Ferdinanda Peroutky).

ČLENOVÉ SPOLKU
V roce 2020 působila Společnost Ferdinanda Peroutky ve svém plném složení.

Aktuální složení členů Společnosti Ferdinanda Peroutky:

Martin Groman, předseda
Terezie Kaslová, místopředsedkyně
Jaroslava Vorlová, jednatelka
Tomáš Němeček, kontrolor

Vladimír Bako
Jan Bednář
Veronika Bednářová
Jan Dražan
Jiří Kánský
Libuše Koubská
Jiří Padevět
Petr Pithart
Jindřich Šídlo

CENA FP ZA ROK 2020
Na konci roku 2020 jsme vzhledem k epidemiologickým opatřením per rollam zvolili nositele Ceny FP za rok 2020 – stali se jimi redaktor České televize Daniel Stach a redaktor Deníku N Petr Koubský.

Výroční zpráva SFP za rok 2020 byla schválena členy spolku 21. 10. 2021. Součástí zprávy je také finanční rozvaha CFP za 2020